REGISSÖR

REGISSÖR

Sunil Munshi är ett unikum. Få kan som honom röra sig så obehindrat mellan Dramaten, Melodifestivalen, Operan och show med Magnus Uggla- och ändå bibehålla sitt signum och konstnärliga kärna.

Sunil har genom åren uppmärksammats för sina starkt visuella, avantgardistiska och inte minst humoristiska uppsättningar som rönt stora framgångar på teaterscenen.

Han säger sig vilja bakbinda pjäsmaterialet, spelplatsen och skådespelarna för att endast ringa in det absolut nödvändigaste. Sedan vill han få skådespelarna att spränga sig fria, vrida sig ur de hårt stilistiska förutsättningarna och scenrummet. Scenrummet, som även det skapas av Sunil, blir oftast en ödslig skådeplats, ett laboratoriegolv för en existentialistisk batalj, en rit, där åskådaren får bevittna den ensamma människans kamp för överlevnad. En kamp som oftast blir rätt dråplig med mycket skratt och igenkänning.

Även begrepp som ” Ytans perfektion kontra det inre kaoset” är något som fascinerar Sunil i hans iscensättningar. Därför är kostymen i hans uppsättningar av största vikt. Kläderna blir markörer för karaktärerna; hur de vill visa upp sig, vad dom strävar efter eller deras sociala status.

Camilla Thulin och Sunil har haft ett tätt samarbete i många produktioner när det gäller kostym. ”Thulin har både stilkoll och stor kunskap och kan realisera mina yviga visioner för scenen då hon även är en ytterst kunnig hantverkare i grunden” säger han.

Helheten är viktigt för Sunil som gärna skapar genomarbetade hela koncept. Allt ifrån affischbild, marknadsföring, trailers, scenrum, kostymskisser, ljussättning och musik springer ur hans signifikativa estetik och uttryck. Inspirationen kommer oftast från modescenen, populärkultur och Helmut Newtons fotografi. Även rock ’n roll-scenen med dess expressiva energifyllda uttryck och bländande ljus är något som inspirerar och som kan ses i uppsättningarna. På 2000-talet gav Sunil ut två album och turnérade i bl.a Sverige och USA med sitt band SISSY PROZAC där han var sångare och låtskrivare. Detta färgar hans föreställningar med suggestiva ljus- och ljudbilder och en påtaglig känsla av att vara på konsert. Musiken är fortfarande en viktig komponent i hans skapande och återfinns i alla uppsättningar, och oftast förekommer musik- och sångnummer som Sunil specialskriver och Jesper Hörberg eller Peter Kvint producerar. (se/lyssna mer under Musik)

regibild

I regitagen!

sunil_slips2

.