DEN GODA MÄNNISKAN I SEZUAN

DEN GODA MÄNNISKAN I SEZUAN

PREMIÄR PÅ UPPSALA STADSTEATER DEN 8 OKTOBER

dengoda_poster

Av Bertold Brecht
Originalmusik komponerad av Paul Dessau
Översättning: Peter Hallberg
Regi: Sunil Munshi
Dramaturg: Marie Persson Hedenius
Kostym: Moa Möller
Scenografi/ljus: Jens Sethzman
Mask: Lina Nyberg
Komposition: Sunil Munshi, Jesper Hörberg
Medverkande: Bianca Cruzeiro, Luiza Consta, Niklas Engdahl, Göran Engman, Eli Ingvarsson, Tytte Johnsson, Gustav Lindh *, Linn Mildehav*, Crister Olsson, Mathias Olsson, Kristoffer Pettersson**, Moa Silén, Elisabeth Wernesjö
*Praktikant från teaterhögskolan i Malmö
**Praktikant från teaterhögskolan i Göteborg

Vilka vore vi utan en tro? En tro på en gud, på ödet, på gott och ont eller på moral. Men är tron verkligen nödvändig för vår existens? Tänk om vi vore lyckligare utan?

Vattenförsäljaren Wang väntar på räddning. Staden han lever i präglas av elände och lidande, och det är till gudarna han satt sitt hopp. När gudarna äntligen uppenbarar sig grumlar sig förhoppningarna om att finna en god människa, en enda räcker, som ska rädda mänskligheten. Men kanske kan den fattiga flickan Shen Te vara den de söker? Hon som aldrig vänder ryggen till någon i nöd. Flickan belönas av gudarna med en slant. För den köper hon sig en liten tobaksaffär med vilken hon hoppas kunna göra gott.

Men ska hon lyckas behålla sin godhet i en grym värld, med sin nyfunna rikedom?

Brechts storslagna drama Den goda människan i Sezuan i regi av Sunil Munshi kommer att bli något alldeles extra, inte minst då musiken i föreställningen är komponerad av ingen mindre än regissören själv.

Med inspiration av dansband och väckelsepop som möjligtvis skulle kunna gå under namnet »ABSOLUT GUD 19« undersöker Munshi de system och teorier som föds ur viljan av att förstå vår existens. Individen som säger sig vilja göra gott men som i nästa ögonblick trampar ner sin granne för en skål ris.

INSLAG FRÅN KULTURNYTT

”…sällan har det gestaltats så härligt skränigt, livskraftigt som måsar vid en korvkiosk, så vanvördigt och så vackert som här på Uppsalas stadsteaters stora scen.”

SR P1 Kulturnytt

”Det är effektfullt, estetiskt, äckligt och mångbottnat”

UNT

”Det här är Bertolt Brecht i sitt esse. Hans Verfremdungeffekt, främmandegörande, har utnyttjats i sitt fulla potential.”

UNT

”…för tankarna till ett trippat commedia dell arte”

UNT

”Elisabeth Wernesjö och Mathias Olsson som Wang är två utmärkta kontaktytor mot publiken”

SvD

”…Välspelad Brecht”

SvD

”Elisabeth Wernesjö spelar båda sina roller kraftfullt övertygande”

Dala-Demokraten

”…en föreställning som ställer viktiga frågor om evigt mänskliga problem.”

Dala-Demokraten

.